Yapay Zeka, Hollywood'daki oyuncular için bir tehdit unsuru mu?

← Geri
Yapay Zeka, Hollywood'daki oyuncular için bir tehdit unsuru mu?
Yapay zekanın potansiyel etkileriyle ilgili kaygılar, Hollywood oyuncularını 43 yıl sonra ilk kez greve yönlendirerek Amerikan film ve televizyon sektörünü durma noktasına getirdi.

ABD'deki Oyuncular Sendikası (SAG-AFTRA) üyeleri, yapay zekanın yaratıcı meslekler için ciddi bir tehdit oluşturduğuna dair uyarısı sonucunda grev kararı aldı.Oyuncuların ve ses sanatçılarının yerini yapay zekanın aldığı örnekler hâlihazırda mevcut. Özellikle sentezlenmiş seslerde daha belirgin olmak üzere, gençleştirme (de-ageing) ve deepfake gibi görsel efektler de şu anda kullanılmaktadır.

Yüz taraması için bir günlük ödenek teklif ederek stüdyoların, sanatçıların yüzlerini "istedikleri herhangi bir projede, rıza ve tazminat olmaksızın" kullanmak istediklerini belirttiğini dile getirdi. 

Justine Bateman, BBC'nin Tech Life programına verdiği röportajda eğlence sektörünün yapay zekaya ihtiyaç duymadığına dair düşüncesini dile getirdi.

Teknoloji, sorunları ele almalıdır; ama şu anda yapay zeka kullanarak çözülen bir sorun yok. Yazar, oyuncu ve film yapımcısı alanında eksiklik yaşamıyoruz, bu yüzden yapay zekaya ihtiyaç duymuyoruz" şeklinde düşüncelerini aktardı.

Yapay zekanın hızla gelişmesi, mülkiyet kavramının karmaşık bir hal almasına sebep oldu. Kişi kendi benzerini DrawAnyone, DALL-E ve hatta Snapchat gibi yapay zeka tarafından üretilen bir portre uygulamasına girdiğinde, ortaya çıkan görüntüler artık kamu malı sayılıyor ve herkes tarafından ücretsiz olarak kullanılabiliyor. Yeni görüntü telif hakkı yasasının koruması altında değil.

Dijital klonlama teknolojileri konusunda uzman avukat Mathilde Pavis telif hakkı yasalarının değişmesi gerektiğini belirtiyor.

"Yüzünüzün ve sesinizin arabanızdan, dizüstü bilgisayarınızdan, telefonunuzdan, evinizden ya da kitaplarınızdan daha az korunuyor olması insana garip geliyor, ama bugün yasaların durumu bu.

"Bunun nedeni de yapay zeka teknolojileriyle yeniden kullanılma ve taklit edilme konusunda bu kadar savunmasız olacağımızı düşünmemiş olmamız."