Barbie Bebeklerin Dünyası: Kusursuzluğun farkında mısınız?

← Geri
Barbie Bebeklerin Dünyası: Kusursuzluğun farkında mısınız?
Yakın zamanlarda pembe renginin yükselişiyle birlikte akıllara gelen soru: 'Pembe koleksiyonlar bir trend mi ve Barbie filmiyle bağlantılı olabilir mi?' Aslında evet. Aylardır pazarlanan, başrollerini Margot Robbie ile Ryan Gosling'in paylaştığı ve Greta Gerwig tarafından yönetilen Barbie filmi.

Fotoğraf: MEGA/GC Images

21 Temmuz'da vizyona girecek olan film, Barbie bebeğe dayanan ilk canlı aksiyon filmi olacak.64 yaşında olan Barbie, çocukluğunda Barbie bebeklerle oynayan ve şimdi bu nostalji dolu deneyimi beyaz perdede yaşamaya hazırlanan birçok izleyici tarafından merakla bekleniyor.

Yine de Barbie, serüveninin büyük bir kısmında çeşitli eleştirilere maruz kaldı. O, idealize edilen ve gerçekçi olmayan beden ölçüleri, tüketimi teşvik eden eşyaları, aynı zamanda cinsiyet ve etnik köken çeşitliliği konularında da eleştirilerin hedefi oldu. Araştırmalar, bazı çocuklarda yeme bozukluğu, ruhsal ve fiziksel problemlerin ortaya çıkmasının nedenlerinden biri olarak Barbie'nin etkisini gösterdi.

Mattel şirketi, Barbie'yi çevreleyen eleştirilere kulak vererek bebekte değişiklikler yaptı. Çeşitli ten renkleri, saç tipleri ve beden ölçüleri Barbie koleksiyonunu zenginleştirdi. Cinsiyet ayrımı gözetmeyen Barbie'lerin piyasaya çıkışı da toplumsal farkındalığı artırdı. Daha sonra, tekerlekli sandalyeli, duyma cihazlı Barbie'lerle farklılıkların önemine vurgu yapıldı. Barbie'lerin feminist temalı ve ilham veren kadın hikayelerine sahip olması da kız çocuklarının güçlendirilmesine katkı sağladı.

Filmde, Barbie'nin mükemmel dünyasında her etnik kökenden karakterler mevcuttur. Fakat Margot Robbie'nin canlandırdığı klasik Barbie karakteri sarışın, mavi gözlü ve mükemmel vücut hatlarına sahiptir ve bu durumda bir varoluşsal sorgulama yaşayarak gerçek dünyayı keşfeder. Mattel, günümüzde dakikada 100'den fazla bebek sattığını ifade etse de, Barbie'nin satışları 1990'ların parlak dönemine ulaşamıyor.

Barbie bebek satışlarını etkilemesi hedeflenen bu film ve etkinlikler, pazarlama stratejilerine neredeyse yapım aşamasındaki kadar özen gösterilir ve genellikle yetişkin kitleleri hedef alır.

Bloomberg’ten Kelly Gilblom, bunun Barbie’nin “iyi” olduğunu tekrar düşündüreceğini, iyi hissettireceğini ve yetişkinlerin çocuklarına almaktan çekinmemelerini sağlayacağını vurguluyor. 

Cepkask Blog sayfamızda en güncel haberlere ulaşmak için bizi takip etmeyi unutmayın!