Yapay Zeka ve İş Birliği: Romanya'nın Ion Robotu Kamu Hizmetlerine dâhil oldu

← Geri
Yapay Zeka ve İş Birliği: Romanya'nın Ion Robotu Kamu Hizmetlerine dâhil oldu
2023 yılında hâlâ yapay zekânın tehlikesi tartışılırken, Romanya, yapay zekâlı robotları kamuda işe alan ilk ülke oldu. Ion adlı robot, sosyal medya analizleri ve raporlama gibi görevlerle kamu çalışanlarına destek oluyor.

Romanya, Avrupa Birliği üyesi olarak yapay zeka alanında bir ilke imza attı. Ülke, Ion adlı erkek sesli robotu kamu sektöründe işe alarak, insanlığı temsil etme hedefini ön plana çıkardı ve yapay zekanın potansiyelini vurguladı. Bu özel adımı şeffaf bir şekilde kamuoyuna duyurarak, Romanya İnovasyon Bakanı Sebastian Burduja'nın katılımıyla düzenlenen tanıtım etkinliğiyle tüm dünyada büyük ankı uyandırdı.

Bakan, İngiliz Financial Times gazetesine, “Bu, vatandaşları karar vericilerle kaynaştırmak için yapay zekâyı kullanmanın ilk denemesi, ilk deneyi. Demokrasiyi güçlendirmek ve hükümetlerin meşruiyetini pekiştirmek için büyük bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum,” diye konuştu. Humans.ai tarafından geliştirilen Ion'un görevi, hükümete halkın ihtiyaçlarını anlamak için yardımcı olmak.

İlk etapta da Rumen vatandaşların sosyal medya hesaplarını inceliyor ve konuşulanlar ve ihtiyaçlar hakkında kamu kuruluşlarına rapor hazırlıyor. Burduja işte bu noktada şunları anlattı: “Bu bir deney, bu yüzden dünyada bunu kullanan ve anında tepki veren herhangi bir hükümet görmedik ve bunun pratikte nasıl görüneceğini bilmiyoruz.

Hayâl, Ion’un insanların mevcut mevzuat hakkında söylediklerine dayalı olarak politika önerileri önermesini sağlamak olacaktır.” Peki ya halkın tepkisi ne oldu? Burduja bu soruyu esprili bir dille yanıtladı: "Duygular karışık. ‘Sonunda devlet zekâyı, yapay zekâyı buldu’ diye espri yapanlar da oldu.” Rumen dijital inovasyon uzmanı Alexandru Panait, Ion’un etkisiz olacağını düşünenlerden: “Bu ‘yapay zekâ’ ile iletişim kurulamaz, yalnızca veritabanına metin girilir ve daha sonra yapay zekâ tarafından işleneceği sözü verilir.

Halkın fikrini öğrenmek istiyorsanız, sadece haberleri okumak veya bir kamuoyu yoklaması yapmak daha uygun maliyetli ve daha az karmaşık bir araç olacaktır.” Bu sözlere karşı çıkan Humans.ai’den Vali Malinoiu ise Ion’u “modern Socrates” ilan etti: “O soru sormaya ve halkın endişelerini ‘daha derine inerek anlamaya’ programlandı.”

Cepkask Blog sayfamızda en güncel haberlere ulaşmak için bizi takip etmeyi unutmayın!